Namecheap, indirimli alan adlarıyla tanınmaktadır, ancak diğer birçok kayıt şirketi gibi, barındırma alanında da hizmetlerini sürdürmektedir. Hosting hizmetleri ne seviyede yazımızın içeriğinde okuyabilirsiniz.
Genel Bakış
Namecheap, 2000 yılından beri 10 milyondan fazla kayıtlı aktif alan adına sahip bir şekilde hizmetlerini sürdürmektedir. Web sitesi barındırma planları çoğu barındırma türünü kapsamaktadır. Paylaşılan, yönetilen WordPress, VPS (sanal özel sunucu) makineleri, özel sunucular ve hatta özel e-posta barındırmayı içerir. Sitenin tüm hizmetleri İngilizce olarak sunulmaktadır.
Yeni Başlayanlar ve Temel Web Siteleri için En İyi Çözüm
Alan adınızı ve barındırma planınızı aynı sağlayıcıdan satın almak son derece cazip olsa da, bunu yaparken dikkatli olmalısınız. Hepsi bir arada bir çözüm, yönetimden desteğe ve faturalandırmaya kadar her şeyi basitleştirir. Ancak bu konuda iyi inceleme yapmalısınız.
Ancak tüm bunlara rağmen site sorunsuz bir şekilde tasarlanmış. Harika bir kullanıcı deneyimi sağlayan WordPress platformunu bulabileceksiniz. Sitenin hizmet gerçekten gelişmiş ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.
Özellikleri
Namecheap, güçlü VPS ve özel sunucular sağlar. Paylaşılan barındırma, barındırmanın en basit ve en ucuz şeklidir. Başlamak için buradan daha iyi bir yer yoktur.
Namecheap ile paylaşılan barındırma iki alt kategori içerir: Düzenli paylaşılan barındırma ve yönetilen WordPress barındırma.
Namecheap’in tescilli platformu EasyWP aracılığıyla sağlanan WordPress barındırma hizmetine kaydolabilirsiniz. EasyWP, yalnızca WordPress bulut tabanlı bir plandır. Bundan başka herhangi bir CMS (içerik yönetim sistemi) ile kullanılamaz. Bu şekilde kullanabilirsiniz. Depolama alanı ve bant genişliği açısından, temel EasyWP planları;
- Başlangıç seviye planı Starter; 10 GB SSD depolama alanı ve aylık 50.000 ziyaretçi kapasitesi
- Orta seviye plan olan Turbo; 50 GB SSD alanı ve yaklaşık 200.000 aylık ziyaretçi kapasitesi
- En gelişmiş plan olan Süpersonik; 100 GB alan ve aylık yaklaşık 500.000 ziyaretçi kapasitesi
Bant genişliği genellikle GB cinsinden ölçüldüğünden, bu “aylık ziyaretçiler” metriği biraz kafa karıştırıcı olabilir.
EasyWP Platformu, tek tıkla yedekleme içermektedir. Kullanım Kolaylığı bölümünde EasyWP arayüzünü gözden geçirmelisiniz. Burası cPanel barındırma yönetim panelinin yerini almak için planlanmış. Ancak emin olabilirsiniz ki sundukları kadar karmaşık ve gelişmiş değil, ancak birçok harika seçeneği bir arada sunuyor.
İlk olarak yedekleme. Tek tıklamayla kullanılabilen bir araç olan bu kısımda, sitenizin tamamını anında yedeklemenize olanak tanınmaktadır. Gerekirse bu yedeklemeyi de kolayca geri yükleyebilirsiniz. Site dosyalarınızı makinenize indirmek istiyorsanız, bu da yapılabilir.
İkincisi, veritabanı ve SFTP erişimidir. SFTP seçeneği oldukça kullanışlıdır. FTP ayrıntılarınızı cPanel’den almaya ve web sitenizin klasörlerine ve dosyalarına erişim sağlamaya alışkın olsanız da, işleri bu şekilde yapmanın büyük bir riski vardır: FTP ne güvenli ne de şifrelenmiştir. Bu da onun en büyük açığıdır. Bunu kullanmak sizi kötü saldırılara karşı savunmasız bırakır. Bu yüzden hesabınıza erişebilir. SFTP FTP’nin aksine böyle bir risk oluşturmaz. Ayarlanması genellikle daha uzundur. Namecheap’in EasyWP’si, SFTP erişimi sağlayarak ekstra çaba sarf eder. Bu da artı puan kazandırır.
EasyWP Eklentisi
Önbelleğe alma ve optimizasyon eklentileri gibi bir çok özelliği bulunmaktadır. Düzinelerce kullanılabilir seçenek vardır. Bu yüzden Namecheap’in EasyWP eklentisi oldukça kullanışlıdır. WordPress kurulumunuz önceden yüklenmiş olarak gelir ve başka türlü arayacağınız hız artırma seçeneklerinin çoğunu içerir.
Sitenizin sayfalarının ve verilerinin geçici kopyalarını oluşturmak için kullanılan bir teknik olan üç düzeyde gelişmiş önbelleğe alma sağlamaktadır. Sonuç olarak, sunucunuz daha verimli olacak ve ziyaretçileriniz daha hızlı yükleme sürelerinin keyfini çıkaracaktır. Önbelleği temizlemek istiyorsanız, yine bu işlemlerde kolaylıkla sağlanmaktadır.
SSL, web sitenizin gerçekliğini kanıtlayan ve ziyaretçilerinizin verilerini koruyan bir güvenlik sertifikasıdır. Adres çubuğunuzun solundaki küçük asma kilit ile kontrol edebilirsiniz. Google’da iyi bir sıralama elde etmek, ziyaretçilerinize içiniz rahat olsun ve sitenizde ödemeleri kabul etmek istiyorsanız bir SSL’ye ihtiyacınız vardır. Özellikle e-ticaret sitesi iseniz bu olmazsa olmazdır. Zira ödeme kabulünde ziyaretçinize güven vermek istiyorsanız başka çareniz yoktur. Namechep’in dezavantajlarından biri de burada başlıyor. Herhangi bir EasyWP planına SSL’nin dahil edilmediği ne yazık ki planınızı satın aldıktan sonra görebiliyorsunuz. Bu yüzden satın alımından önce kontrol etmelisiniz.
Hesap alanınızda Namecheap’ten bir SSL satın alma seçeneği bulunuyor. Hem de gayet uygun fiyata. Yalnızca EasyWP planınızın bir SSL ile gelmediğini bilmelisiniz.
Namecheap Alan Adları Desteği
EasyWP planları yalnızca Namecheap tescilli alan adlarıyla çalışabilir. Namecheap’teki bir alan adıyla GoDaddy’deki bir alan adı arasındaki fark nedir, diye sorabilirsiniz. Namecheap, GoDaddy’den satın aldığınız alan adlarından para kazanmaz. Burada ki alan adlarınız doğrudan EasyWP’de görünecek” olarak tanımlanmaktadır. Diğer alan adlarını bağlamanın imkanı yoktur. Normal paylaşılan barındırma planları bu sınırlamaların hiçbirini içermez ve mevcut alanınızı ad sunucularına yönlendirebilirsiniz.
Kullanım
Namecheap’in EasyWP’sinin kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kayıt olmaktan başlayıp WordPress’e kadar tüm süreç çok hızlı. Yönetim paneli mükemmel olacak şekilde düzenlenmiştir. Herşey tek tık ile elinizin altındadır. Web sitenizi silme, bir Namecheap etki alanı bağlama, bir SSL yükleme, yedekleme, SFTP erişimi ve veritabanı erişimini içerir.
DNS (Etki Alanı Adı Sistemi) yapılandırmalarını, e-posta hesaplarını ve posta kutularını, alt etki alanlarını, bir tarayıcı dosya yöneticisini, günlükleri ve zamanlı görevleri ayarlamak gibi cPanel ile yapılması bu kadar kolay olan durumlar burada maalesef yoktur.
WordPress’e Kaydolma ve Yükleme
Kayıt; planınızı seçmeyi, kaydolmayı ve ödeme ayrıntılarını girmeyi içerir. Bu kısımda işisel bilgileriniz istenecek ve ödeme yaptıktan sonra hemen web sitenizi oluşturmaya yönlendirileceksiniz:
Zaten bir Namecheap alan adınız varsa, hemen bağlayabilirsiniz. Değilse, EasyWP alt alanını şimdilik kullanabilirsiniz. Daha sonra da değiştirebilirsiniz.
İstediğiniz web sitesi adını girdikten ve bir kullanıcı adı ve şifre seçtikten sonra, yeni WordPress kurulumunuz devam edecek. Sonrasında EasyWP kontrol panelinize yönlendirileceksiniz. Namecheap ile alan adı ve WordPress kurulum sürecinin ayrıntılı bir açıklamasını sitemizde bulabilirsiniz.
EasyWP Dashboard’u kullanma
Farklı seçenekler arasında kolayca gezinmek için gösterge tablosunun sekmelerini kullanın. Örneğin WordPress yönetici panelinize girmek için sağ üst köşedeki WP Admin’i tıklamanız yeterlidir.
SFTP erişimini etkinleştirmek istiyorsanız tek yapmanız gereken Dosyalar ve Veritabanına girmek ve şu seçeneği etkinleştirmektir: Etki Alanını Bağlama.
Etki alanınızı seçin, Değiştir’e basın ve işlem başlayacaktır. Kısa sürede işlem başarılı olacaktır. Namecheap sayesinde kolay kullanımlı bir WordPress deneyimi yaşayabilirsiniz.
Performans
EasyWP’min kurulumu oldukça kolay. Gelişmiş olanaklar konusunda kısıtlı olsa da bir çok özelliği bulunuyor. Sayfa yükleme testi yaparak sayfanızın performansınızı ölçebilirsiniz. Herhangi bir optimizasyon olmadan, web siteniz iyi performanslı çıkacaktır. Yapılan performans testlerinin her birinden başarıyla geçiyor. Tabiki de web sitenize resim ve içerik yükledikten sonra, daha yavaş olacaktır ancak Namecheap bu konuda iyi bir notu hakkediyor.
Tüm sunucu optimizasyonları önceden yapılmış. Önbelleğe alma eklentisi oldukça iyi çalışıyor. CDN (içerik dağıtım ağı) eksikliği dışında herhangi bir eksikliğe rastlamıyoruz. Ne yazık ki EasyWP, CDN ağlarını desteklemez. Ancak bunu da görmezden gelebilirsiniz.
Destek
Namechep’in müşteri hizmetleri için söyleyebileceğimiz en kısa şey kesinlikle en iyi değil ama en kötüsü de değildir. Her şeyden önce, destek 7/24 çalışmaktadır. İletişim kurabilmek için canlı sohbete hemen hemen her ekrandan erişilebilir ve ayrıca bilet sistemli bir destek merkezine sorununuzu bildirebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular hakkında da sorularınızı cevaplandırmaktalar.
EasyWP’ye dahil edilmeyen SSL’ler konusuna tüm sorularınızı buraya sorabilirsiniz. Canlı destek konusunda her zaman yüksek performanslı bir cevap alamayacak gibi olabilirsiniz ancak müşteri hizmetleri mutlaka size dönüş sağlamaktadır. Bilet sistemi ise bir tık daha az başarılı kalmaktadır. Bu yüzden sorularınızı canlı destek ile paylaşın. Özellikle temel konular için iyiler.
Fiyatlandırma
Namecheap isminin hakkını gerçekten vermektedir. Düzenli paylaşılan barındırma ve yönetilen EasyWP platformu gayet uygun fiyatlıdır. VPS ve özel sunucular gibi daha gelişmiş planlar bile nispeten uygun fiyatlarla mevcuttur.
Tüm paylaşılan ve EasyWP planları ABD sunucularında mevcut olsa da, ek bir ücret karşılığında paylaşılan İngiltere barındırma hizmetini tercih edebilirsiniz.
Abonelik dönemleri açısından, aylık ve yıllık planlar arasında seçim yapabilirsiniz. En iyi fiyatları almak için 3-4 yıllığına kaydolmanız gereken Hostinger’ın aksine, Namecheap harika fiyatlar ve esnekliğin bir kombinasyonunu sizlere sunmaktadır.
EasyWP için ödeme sayfası otomatik satış veya diğer karmaşık iş uygulamaları içermez, bu nedenle yanlışlıkla gereksiz bir hizmet satın alma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Sadece SSL’nin dahil olmadığını unutmayın – Bunu ayrı olarak satın almanız gerekir.
Namecheap, tüm yıllık düzenli paylaşılan barındırma planlarına sahip ücretsiz bir alan adı sağlar (ancak EasyWP ile değil). Sadece bu değil, özel bir hizmet olan WhoisGuard’ı da içerir.
Tüm planlar 30 günlük para iade garantisi ile korunmaktadır, böylece hizmetleri kendiniz kontrol etmek için bolca vaktiniz olacaktır. Bu sayede istediğiniz zaman vazgeçebilirsiniz.
Ödeme seçenekleri açısından Namecheap; Visa, Mastercard kartları kabul etmektedir. PayPal ve kripto para birimleri kullanarak da hesabınız için ödeme yapabilirsiniz.
Namecheap şu anda bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları kabul eden birkaç büyük hosting şirketinden biri olduğu için büyük avantajlara sahip. Bitcoin ile ödeme yapmak size internette neredeyse tam bir anonimlik sağlayabilir.
Hesabınızı İptal Etmek
Hizmeti iptal etmek de oldukça kolay. Ancak Namecheap ve EasyWP kullanıcı kontrol panellerinde herhangi bir iptal seçeneği bulunmuyor. 30 günlük geri ödemenin iptal edilmesi için canlı desteğe bağlanmalısınız. Bu işlem bölümünde kullanıcı adı ve destek PIN’inizi kullanarak doğrulama yapmalısınız. Temsiciler size iptal etme nedeninizi sorarak aldığı notlarla derhal iptal işlemleri ile ilgileniyor. Bundan sonra 10 dakika içerisinde iptalin başarılı olduğunu ve geri ödememin 2-10 iş günü içinde gelmesi gerektiğini bildiriyorlar.
NameCheap’in maliyeti nedir?
NameCheap, 1 ila 20 Dolar arasında planlar sunar. Fiyat, seçtiğiniz barındırma planına bağlıdır. Aşağıda güncellenmiş fiyatlandırma tablosunu (haftalık olarak güncellenir) görebilirsiniz.
Hangi NameCheap planını almalıyım?
Bizim tavsiyemiz seviyenize ve kapasiteye göre başlangıç yapmanız. Daha sonra istediğiniz zaman yükseltebilirsiniz. NameCheap, daha yüksek bir plana geçişte size yardımcı olabilir. Ziyaretçilerin artması ve Elbette ihtiyaçlarınız değişmesiyle siz de planlarınızda değişiklik